
Bli medlem
Föreningen Fröå Gruva hälsar nya medlemmar Välkomna!
Var du än bor, om du är gruvättling eller bara tycker om Fröå.
Ditt stöd betyder mycket för föreningen.
Medlemsavgift betalas in via BG, ange: Medl.avg. och namn som meddelande.
Skicka samtidigt namn, kontaktuppgifter o mailadress till: medlem@froagruva.se (detta för medlemsregister samt utskick från föreningen)
Medlemsavgift: per pers el. familj
200 kr / år
900 kr / 5 år
1800 kr / 10år
Bankgiro: 5289-7196
BIC: HANDSESS IBAN: SE24 6000 0000 0003 2714 7741
FONDEN
För att säkra framtida drift och underhåll av Fröå så har inrättats en fond för bidrag och gåvor.
Välkommen med Ditt bidrag på samma konto.
Märk Ditt bidrag med ”FONDEN”
Tack för Din gåva.
Anders Hedström, Ordförande
Tel: 072-2128863
epost: anders@froagruva.se.
Sven-Olov Olsson, Vice Ordförande
Tel: 0647-66 01 72, 070-512 79 42
Johnny Fredriksson, Kassör
Tel. 073-022 11 66
epost: ekonomi@froagruva.se
Jim Jonsson, Sekreterare
Tel: 070-323 63 36
e-post: jim@froagruva.se
Solweig Nessemo
Tel: 073-065 03 35
epost: solveig@froagruva.se
John Gärd
Tel: 072-228 53 05
Roger Wiklund
Tel: 073-040 26 89
Ann-Sofie Gumaelius, suppleant
Tel: 076-766 10 02
Ulla Moverare, suppleant
Tel: 076-148 07 69
Ronny Galin, suppleant
Tel: 070-232 61 04
Sofia Bernhardsson, suppleant
Tel: 070-932 17 54
Stefan Gärd, suppleant
Tel: 070-278 28 46
Årsberättelse för Föreningen Fröå Gruva 2024

Årsberättelse Fröå Gruva 2024
Den här årsberättelsen vill skildra i hur många delar vi byggt ut olika byggnader på Fröå under de senaste åren. Det är inte säkert att utbyggnaden alltid stämt med kalenderår! Därför börjar jag med vad som har gällt för Bergstugan. Det började med att vi sökte bygdemedel för själva byggnadens stomme 2019. När vi senare år däremot skulle förbättra köket fick vi avslag på våra bygdemedel eftersom dessa inte gällde för utbyggnad av restaurangkök! Vad skulle vi göra då? Jo, vi vände oss till fastighetens ägare, som ju är kommunen, och bad dem om att få ett borgenslån på 1,2 miljoner på 10 års avbetalning. Vi hade i detalj beräknat hur mycket pengar vi behövde låna. Genom styrkande av alla inkomster av våra närmaste år. Genom resultatet av det ideella arbete vi hittills haft + vår reparationsfond på drygt 600.000 kr, lyckades vi få igenom vår låneansökan som behandlades av Åre kommunfullmäktige juni 2021. Vi hade även varit eniga i Fröå Gruvas styrelse att ta detta lån! Vi kunde nu fortsätta att utveckla Bergstugans kök med alla elledningar och kontakter och ventilation. Även säkring mot brand i fläkten ovanför spisen i köket ingick. Väggar kunde nu ändras, liksom bärande bjälkar i taket ändras. Halkfria köksgolv infördes. En byggnadskommitté planerade vad som skulle ske. Den bestod av en köks-kunnig arrendator av Bergstugan, en före detta egen verkstadsföretagare samt en egen företagare inom byggnads- och grävbranschen. Omedelbart när byggnationerna färdigställts ordnade vi så att tillräcklig försäkring hade tecknats! Allt blev färdigt och godkänt av byggnadsnämnden julen 2021. Åren 2022 – 2024 har vi satsat på en större och förbättrad bergvärme i Berg-stugan. Värmen kan numera alltid hållas på rätt nivå! Åren 2022 till och med 2024 har vi genom ideellt arbete arbetat ihop kostnaden för denna nya bergvärme genom t ex ”Fröådagar”, bakstugan, kolbulleförsäljning, två gånger daglig guidning nästan två månader sommartid. Dessutom årligen speciellt bokade bussresenärer som guidats i slutet på augusti och i september, frivilliga parkeringsavgifter, gåvor samt lotteriförsäljning. Vad har vi gjort förutom detta?
Bakstugan: En första ansökan om bygdemedel beviljades En totalrenovering av bakugnen och skorstenen samt golvet i bakstugan har skett. En äldre rutinerad murare från Oviken hjälpte oss med bakugnen som delvis murades om. Skorstenen höjdes något för att få bättre drag genom bakugnen. Den gamla bakugnen hade hållit i cirka 35 år. Till sist tog murbruket slut och stenarna släppte innerst inne i ugnen. Dessutom höjdes arbetshöjden något för ugnen, så att tunnbrödet skulle kun-na bättre iakttagas när det gräddades. Människorna har ju blivit något längre numera! En andra ansökan om bygdemedel till bakstugan kommer att isolera tak och golv i bakstugans mellanstuga så att det inte blåser och snöar in där. Nya tätare ytterdörrar skall sättas in. Bakningen vintertid kommer att fungera bättre! Vår begäran blev beviljad för ett år sedan men vi har ytterligare detta år på oss att få det utfört. Villkoret var att vi klart tillkännagav på hemsidan att bakstugan kan få hyras av allmänheten efter instruktioner från oss i Fröå Gruva!
Sellstedtstorpet har fått nytt yttertak sedan det gamla tegeltaket från omkring 1985 bytts mot den gamla plåtprofilen som det tidigare var ifrån ungefär 1912. Omläggning till tegeltak blev ett misstag! Den gamla ledningen från Fröå Gruva från 1985 menade säkert väl om utseendet på huset! På husets baksida av taket brukade teglet frysa sönder under vårvintern och vatten läcka in. En hel del virke fick bytas ut i takets träkonstruktion, mest på baksidan! Pengar till detta fick vi genom bevarande av kulturbyggnader via Länsstyrelsen 2023-24. Sellstedtstorpets lagård önskade vi att bevara! Även en liten modernisering kunde tillåtas med elektrisk belysning fast det ju inte fanns förr! Skall någonting kunna visas måste det också gå att se! Fröå Gruva lade in en förfrågan hos Lennart Ocklinds Stiftelse om kostnaderna för elinstallation i lagården och fick ett första beviljat belopp på 45.000 kr för detta. Året var 2022. I ungefär samma årtal fick vi hela huset lyft och försett med nya grundstenar. Detta genom bevarande av kulturbyggnader ifrån Länsstyrelsen. Vidare kom vi samtidigt på, att hela den gamla lagårdsdelen skulle kunna visas som den såg ut i ursprungligt skick. Det gamla golvet måste i så fall förses med nya golvbjälklag och det gamla fjösgolvet spikas tillbaka med tillhörande bås för kor, får, getter. Kanske en gris. Kanske höns! Ingen häst! Detta blir i så fall den enda bevarade lagården till de torp som funnits under självhushållningens tid med femdagarsvecka. Dessa torp räddade ofta gruvarbetarnas familjer, tack vare att de till en del kunde hushålla över tid med egna livsmedel. Dessa ladugårdar underhölls ej mer än en generation sedan de gamla gruvarbetena till och med 1880-talet hade upphört. Lennart Ocklinds stiftelse kontaktades igen med en förfrågan på 123.000 kronor i ansökans offert. Fröå Gruva fick sommaren 2024 70.000 kronor från denna begäran. ”Under förutsättning att ni själva ordnar resterande finansiering och kan genomföra projektet inom tre år”. Vilka tre givare som finansierat lagården skall tydligt anslås i lokalen med de återställda djurbåsen!
Ny belysning ner i gruvan Ansökan om kulturmiljövård via Länsstyrelsen. Genomfördes oktober 2023 samt våren 2024. 6 stycken nya strålkastare placerades på lite nya platser. Elledningar drogs nya i räcke och belysning installerades nere vid trappstegen. Justering av strålkastarna gjordes, så de lyste på rätt ställe! Besökarna nere i gruvan fick inte heller bli bländade då de gick tillbaka upp till Gruvvinden.
Förslag om bildande av Kulturreservat för Fröå Gruva. Vi i Fröå Gruva blev kallade till ett första digitalt möte den 26 maj 2021 på Åre kommun. Sedan hade vi flera digitala möten. På ett heldagsmöte 12 mars 2024 på Lunden invid Racklöfska skolan i Järpen fick vi diskutera de flesta av de frågor som vi undrade på. Vi vet nu, den 1 mars 2025, att vi i augusti eller september kan vara redo för en första invigning av vårt Kulturreservat. Alla hinder verkar ha kunnat lösas! Både då det gäller villkor och ekonomi, så långt. Eva Karlsson på Länsstyrelsens Kulturvårdsenhet har hållit i sambandet med olika berörda. Bland annat Åre kommun, Länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Jamtli, Länsmuseet och säkert många flera! Hon kommer även att svara på frågor på årsmötet för Fröå Gruva Tisdagen den 8 april 2025 klockan 18.00 på Bergstugan!
/ Styrelsen för Fröå Gruva.